Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΛΕΙΨΟΙ




Είχα την πεποίθηση από παλιά ότι αν περιφρονείς μια ομάδα ανθρώπων, θα πρέπει να τους χέζεις κανονικά. Σιχαίνεσαι τους γύφτους; Δεν αγοράζεις την κλεμένη πραμάτεια. Σου ανακατεύουν το στομάχι οι μελαψοί; Δεν τους βάζεις στο χωράφι σου να μαζεύουν ελιές ούτε τους νοικιάζεις τη τρώγλη που σου άφησε ο παππούς στο Μαραθώνα. Απειλείσαι από την επικείμενη «Ισλαμοποίηση» της Ευρώπης; Δε ταυτίζεσαι με τη Χαμάς και όσους τους εκλέγουν. Φτύνεις την αστυνομία; Δεν τους τηλεφωνάς όταν βαρά ο συναγερμός.

Αυτό σημαίνει να έχεις συνέπεια/ αρχές. Τελεία και παύλα.
Εκτός κι αν είσαι λειψός.

Αν είσαι λειψός προσπαθείς να τα βρεις κάπου στη μέση. Αγοράζεις τα κλεμένα του γύφτου αλλά τη δικαιολογία την έχεις στη τσέπη. «Ο Madoff πως έκλεβε δηλαδή;» Βάζεις τους μελαψούς στο χωράφι; Τους κόβεις το μεροκάματο στη μέση. Τους νοικιάζεις τη τρώγλη; Τους τη δίνεις με χαλασμένο καζανάκι. Φτύνεις την αστυνομία; Βλέπεις τον Διαμαντή Ματζούνη να χαροπαλεύει και συνεχίζεις την πιπίλα του «Μπάτσοι-δολοφόνοι».

Κατά κάποιο τρόπο ημιδιατηρείς τη συνέπειά σου έτσι ώστε να μην υποστεί σοβαρή μετάλλαξη ούτε το πορτοφόλι σου ούτε η ιδεολογία σου.

Η ισσοροπία του λειψού όπως είπε σοφός φίλος.

Έχω προβληματιστεί βαθιά με τη θεωρία των λειψών. Αλλά θα επιστρέψω σε αυτήν σε λίγο. Πρώτα δυο λόγια για την αστυνομία.

Ανεξάρτητα με το επίπεδο ικανοτήτων, η αστυνομία αποτελεί ένα από τα θεμέλια της δυτικής κοινωνίας. Αν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς αστυνόμευση, απλά δε θα τους είχαμε. Έχουν αναλάβει την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας. Το έχουν καταφέρει; Τα στατιστικά εξιχνίασης διαφόρων αδικημάτων στην Ελλάδα είναι εδώ. Η πλειοψηφία έχει εξιχνιαστεί. Τώρα τι είδους παιδεία διαθέτει κάποιος που κολλά στο λίγο και όχι στο πολύ, στα δικαιώματα του θύτη και όχι του θύματος, το αφήνω. Τι είδους αρχές έχεις όταν τους αποκαλείς «γουρούνια» τη στιγμή που αυτούς θα τηλεφωνήσεις αν κάποιο τσογλάνι σου σπάσει το σπίτι, είναι είναι ένα ερώτημα που έπαψε να με βασανίζει. Και εν τέλει όταν τα περίφημα «παιδιά» σου εξηγούν γιατί οι «μπάτσοι» είναι «γουρούνια και δολοφόνοι» και για ποιο λόγο –κατά τη γνώμη τους- θα έπερεπε τα ΜΑΤ να συμπεριφέρονται ως μπαλαρίνες της Λυρικής, τότε αρχίζεις να ξαναμελετάς τη θεωρία του Δαρβίνου.

Την οποία βλέπεις με πολύ κριτικό μάτι και μετανοιώνεις που απέρριψες βιαστικά τη θεωρία του υπερφυσικού σχεδιασμού. Όταν βλέπουμε έξυπνες ομάδες, έχουμε ιδιοφυή σχεδιασμό. Κι όταν βλέπουμε λειψούς, έχουμε λειψό σχεδιασμό. Άγνωστες οι βουλές, κάποιο λόγο θα είχε.

Για ποιο λόγο δεν οργιστήκαμε –μερικοί από μας- με το χτύπημα κατά του νέου αστυνομικού; Νομίζω ξέρω την απάντηση.
Διότι μερικοί από μας είμαστε λειψοί.
Σε αντίθεση με τους Εβραίους. Που δεν είναι.

ΥΓ
Σήμερα με παρέπεμψαν στη μελέτη των Lynn & Kanazawa
Με λίγα λόγια, οι καθηγητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι Εβραίοι δεν ωφείλουν την επιτυχία τους σε κάποια ειδική κουλτούρα που δίνει έμφαση στην εργατικότητα και σκληρή δουλειά, αλλά σε εξυπνάδα ανώτερη αυτής του λειψού.

Πιθανότατα να κάνω λάθος. Θα ανακαλέσω όταν όταν πάψουμε να χειροκροτούμε όρθιοι τους άξεστους ποδοσφαιριστές, τους πρεζάκηδες μπουζουκτσήδες και τις ξιπασμένες πορνο-σταρ. Και όταν στην επόμενη κηδεία αστυνομικού δω παιδιά στο δρόμο να παρακολουθούν τη πομπή κρατώντας σημαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: