Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

BBC, SKY, DΙSASTERS EMERGENCY COMMITTEE, και HAMAS


Διάβασα για την άρνηση του BBC και του SKY να μεταδώσουν έκκληση της ΜΚΟ Disasters Emergency Committee για τα θύματα του πολέμου στη Γάζα, και κατόπιν βέβαια άκουσα τις τσιρίδες διαμαρτυρίας των απανταχού αριστερών παρθένων. Η ερμηνεία που δόθηκε από τους δύο σταθμούς μου φάνηκε λογική, αλλά ελλειπής. Πιστεύω ότι η έκκληση δεν έγινε διότι οι σταθμοί έχουν δει από κοντά το ποιόν των ΧΑΜΑΣ και φοβούνται οτι τα χρήματα θα καταλήξουν ή σε βίλλες ή σε όπλα καθώς δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη ούτε στον μεσολαβητή. Αυτόν δηλαδή που θέλει να κάνει την έκκληση.

Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια και ανακούφιση σε θύματα καταστροφών και πολέμου. Συγχρόνως όμως αυτές οι οργανώσεις χάνουν την αξιοπιστία τους όταν δρουν σε τριτοκοσμικά καθεστώτα λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς που τους επιτρέπει να δρουν όπως θέλουν και να εισπράττουν ό,τι μπορούν για προσωπική χρήση. Συγκεκριμένα, όλες μαζί οι ΜΚΟ, με 19 εκατομμύρια υπαλλήλους –χωρίς να υπολογίζουμε τους εθελοντές- διαχειρίζονται χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, 1 τρις δολλάρια ετησίως. Οι διευθυντές έχουν ανέσεις και μισθούς που βλέπει κανείς μόνο σε μεγάλες εταιρίες. Το 70% των χρημάτων που λαμβάνουν προορίζεται για διοικητικά έξοδα όπως γραφεία, αμοιβές, ξενοδοχεία,συνέδρια, πολυτελή τζιπ κτλ. Έχουν κατηγορηθεί για νεοαποικιοκρατία στον τρίτο κόσμο, προσηλυτισμό ντόπιων στον Χριστιανισμό (στο Μπαγκλαντες προσηλύτισαν 30,000), χρηματοδότηση αντικυβερνητικών οργανώσεων και προσφορά βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις (Σιέρρα Λεόνε, Σουδάν, Ρουάντα). Το Norwegian Refugee Council έχει κατηγορηθεί στη Λιβηρία για δωροδοκία, η Γαλλική L’Arche de Zoe έχει κατηγορηθεί για διακίνηση παιδιών στο Τσαντ, ενώ στην Κένυα, οι ΜΚΟ έχουν χαρακτηριστεί από την Transparency International ως η δεύτερη πιο διεφθαρμένη ομάδα στη χώρα. Το ρόλο τους στη Γεωργία εναντίον του προέδρου της χώρας τον διαβάζουμε εδώ. Και να μη ξεχνάμε και τα μέλη της Νορβηγικής Red Barna που συνελήφθησαν διότι προωθούσαν χρήματα στην τρομοκρατική οργάνωση Tiger. Στην Ταϋλάνδη κατηγορήθηκαν για προώθηση προς άσχετους παραλήπτες του 40% της βοήθειας για το τσουνάμι. Στη δε Ζάμπια, όπου υπάρχουν 600 ΜΚΟ, βλέπουμε μέλη της ίδιας οικογένειας να δραστηριοποιούνται στις ΜΚΟ και να διαχειρίζονται ποσά (χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό) για πρόληψη του AIDS. Μη ξεχνάμε, ότι εκτός κι αν έχουν καταχωρηθεί σαν εταιρίες, δεν υπόκεινται σε εργασιακούς ή ιδιοκτησικούς νόμους, ενώ όταν παρανομούν, είναι σε θέση να δωροδοκούν και να ξεφεύγουν.

Η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο που οι Medicins Sans Frontieres προειδοποίησαν τους διάφορους καλοθελητές χορηγούς να πάψουν να δίνουν. Συγκεκριμένα σε ένα debate στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο επικεφαλής της Βελγικής οργάνωσης είπε ότι έκτατες χορηγείες (σαν κι αυτή που ζητά τώρα το Disasters Emergency Committee, και του οποίου την έκκληση το BBC και SKY αρνήθηκαν να μεταδώσουν) αποτελούν βοήθεια που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι φτάνει πολύ αργά, και σύντομα αυτή η βοήθεια γίνεται δηλητηριώδης καθώς ενθαρρύνει παρέμβαση από ανίκανες ΜΚΟ απελπισμένες να ξοδέψουν με οποιοδήποτε τρόπο το έκτακτο χρήμα.

Και φτάνουμε στη Γάζα, η οποία διοικείται από τρομοκράτες, και οι οποίοι υπεσχέθησαν στα θύματα $52 εκατομμύρια ως βοήθεια από δικά τους χρήματα. Τα οποία δεν έβγαλαν με τον ιδρώτα τους αλλά τα μάζεψαν απο Ιράν, Σ. Αραβία, ΜΚΟ, και εκατομμύρια αφελείς. Ξανακτίζουν τώρα –εν μέρει- αυτά που οι ίδιοι φρόντισαν να καταστραφούν με τις απύθμενα ηλίθιες και εγκληματικές πράξεις τους. Χρήματα για άμεση βοήθεια ήδη εδόθησαν. Τώρα που πέρασαν τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, αυτό το χρήμα που ακριβώς θα πάει και τι ακριβώς θα χρηματοδοτήσει; Με την περίπτωση των ΧΑΜΑΣ είναι άγνωστο.

Από τότε που αυτή η ομάδα ανέλαβε την εξουσία, οι ΗΠΑ και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες πάγωσαν διπλωματικές σχέσεις και άμεση υποστήριξη της Παλιστινιακής Αρχής διότι μεγάλο μέρος της βοήθειας θα μετατρέπετο σε όπλα και ρουκέτες που θα είχαν σαν στόχο το Ισραήλ. Ο υπουργός άμυνας Μπαράκ, τον περασμένο Ιούλη χαρακτήρισε 36 ΜΚΟ ως παράνομες διότι προωθούσαν ποσά ($120 εκατομμύρια μέσα στο 2007) προς την τρομοκρατική οργάνωση. Πολλές από αυτές τις ΜΚΟ δρούσαν μέσα από ΗΠΑ και Ευρώπη. Όπως μέσα από τη Νορβηγία που συνέχισε να τους στηρίζει διότι δεν αναγνωρίζει τους ΧΑΜΑΣ ως τρομοκράτες.

Υποθέτω οτι το BBC και SKY έχοντας ζήσει την κατάσταση από κοντά γνωρίζουν περισσότερα από όσα λένε και έλαβαν την πιο συνετή απόφαση που θα μπορούσαν. Όποιος καταλαβαίνει καλώς. Όποιος δεν καταλαβαίνει ας αφήσει τις καθιστικές διαμαρτυρίες και τα εξαλλα ιμέϊλ κι ας πάει επί τόπου να βοηθήσει την ανοικοδόμηση. Γνωρίζοντας βέβαια ότι οι ΧΑΜΑΣ δεν το έχουν σε τίποτα να προκαλέσουν μια εκ νέου κατεδάφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: