Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Introduction



Όταν πρωτογνωρίσεις το καβαλημένο καλάμι (ΚΚ) μπορεί και να τον συμπαθήσεις. Κοινωνικός, πρόσχαρος, σου δίνει τηλέφωνο, διεύθυνση, ονόματα παιδιών (εδώ πρέπει να αρχίσεις να υποπτεύεσαι), μπορεί μάλιστα να σε κεράσει και καφέ... Πουλάει κάποια ταπεινοφροσύνη για να σε πάρει με το μέρος του και αναπτύσσει κατά κόρον τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Έχει βοηθήσει κόσμο και κόσμο. Από Ελλάδα, Σρι Λάνκα, Κολομβία, Νέα Υόρκη... Τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκε σαν κορυφαίος αντιπρόσωπος της Silicon Valley απ’ο,τι έχει πει. Και έτσι εδραιώνει το προφίλ του ευαίσθητου, καλού και προπαντός μορφωμένου ανθρώπου. Ας τον συμπαθήσουμε κι ας τον σεβαστούμε λοιπόν. Κι ας μη του χωνόμαστε όταν λέει μαλακίες.

Το καβαλημένο καλάμι είναι συνήθως ένας αμόρφωτος άνθρωπος που ζηλεύει τους μορφωμένους. Του έμεινε καημός που δεν μπόρεσε να βγάλει πανεπιστήμιο και να τον αναφέρουν κι αυτόν κάποιες φυλλάδες. Γι αυτό και αποφασίζει να διορθώσει την αδικία της μοίρας και ανοίγει μπλογκ διότι πιστεύει οτι το μπλογκ είναι publishing. Δεν πειράζει. Μπορεί να πιστεύει οτι και τα γουρουνάκια πετάνε. Ή ότι όποια μαλακία είχε πει κάποιος μακαρίτης Εγγλέζος ηθοποιός για την τρομοκρατία με σκοπό να τη δικαιολογήσει πρέπει να θεωρηθεί απόφθεγμα. Και να αναρτηθεί και στο μπλογκ. Που όπως είπαμε πιο πάνω, έχει τη λάβει τη θέση του publication.

Ως publication λοιπόν φέρει και το βιογραφικό του συγγραφέα. Το λένε προφίλ. Εκεί μπορεί να αναφέρει οτι εντυπωσιάζεται με τους έξυπνους ανθρώπους. Που σημαίνει ότι αν σου μιλά στο μπλογκ του είναι γιατί είσαι έξυπνος. Και όχι ζαρβαβατικό. Επίσης λέει ότι φοίτησε όχι σε ένα, αλλά σε δύο ιδιωτικά πανάκριβα πανεπιστήμια. Εκεί σε μπερδεύει διότι έχει πει οτι φτωχός μετανάστης ήταν. Δεν πειράζει. Η φύση των ζαρβαβατικών είναι τέτοια που δε βλέπουν τα προφανή.

Το καβαλημένο καλάμι δεν έχει χιούμορ. Ούτε αυτό πειράζει. Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι για τους ασφαλείς. Οπότε πάμε στην επόμενη παράγραφο διότι δεν θέλουμε να βγούμε εκτός θέματος και να μην γίνει το κείμενό μας σαν μερικά του ΚΚ. Χωρίς κεντρική ιδέα.

Το καβαλημένο καλάμι πιστεύει ότι η τρομοκρατική ενέργεια στη Βομβάη είχε και συμβολικό χαρακτήρα λόγω ημερομηνίας. Έχει μιλήσει με μακελιάρηδες του Πακιστάν όταν έδινε στους Ινδούς μαθήματα υψηλής τεχνολογίας και είδε ότι ενδιαφέρονται (οι μακελιάρηδες, όχι οι Ινδοί) περισσότερο για τον ψυχολογικό εκφοβισμό των Αμερικανών και λιγότερο για το Κασμίρ. Οι οποίοι Αμερικανοί τρέμουν από το φόβο τους από την εποχή της επίθεσης στην Οκλαχόμα. (Νομίζω αυτή η θεωρία δεν ήταν του ΚΚ αλλά κάποιου ζαρβαβατικού. Δεν θα θέλαμε στο μπλογκ μας να στερούμε τη δόξα απο αυτούς που τη δικαιούνται.) Και επειδή εκτός από ηλίθιοι είναι και φοβιτσιάρηδες, έπαψαν να ταξιδεύουν από τότε. Έκλεισαν πάρκα, κινηματογράφοι, θέατρα, ρεστοράν, και αεροπορικές εταιρίες. Ο Αμερικανός είναι ένα τρομακρατημένο άτομο. Τελεία και παύλα.

Το καβαλημένο καλάμι αρέσκεται σε στερεότυπα. Μαύρο και άσπρο. Ο Αμερικανός τα έχει κάνει επάνω του. Ο διανούμενος βρίσκεται ή στην ανατολική ή στη δυτική ακτή. Οι υπόλοιποι –θρησκόληπτοι βεβαίως- ασφυκτιούν στα ενδιάμεσα γεωγραφικά τμήματα της χώρας. Αυτός που δε θέλει την κατάργηση του state tax είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένος, ανώτερος, λευκός και ασφαλώς μη Έλληνας. Ενώ αυτός που τον κατάργησε είναι μαυριδερός ανάλγητος. Μπορεί και Εβραίος. Τόσο απλό το φορολογικό πέπλο.

Στο καβαλημένο καλάμι αρέσει ο Chomsky, που έβγαλε χοντρά λεφτά δίνοντας ομιλίες στις οποίες βρίζει την πατρίδα του. Το καβαλημένο καλάμι δε γνωρίζει τα ψέματα του διανοούμενου. Δεν περιμέναμε να τα γνωρίζει. Αν του παραθέσεις τις απόψεις των επωνύμων που αναλύουν τον κύριο καθηγητή με ακρίβεια και λεπτομέρεια, θα προσφύγει στη γνωστή ταπεινοφροσύνη του και θα σου πει ότι ο ίδιος έφτασε στη κορυφή του Silicon Valley. Άσχετο βέβαια αλλά έτσι δρουν τα στριμωγμένα καβαλημένα καλάμια. Σου θυμίζουν ποιοι νομίζουν ότι είναι.

Κι εδώ τελείωνει η εκπομπή μας για σήμερα. Θα επανέλθω με άλλο καβαλημένο καλάμι. Ή και με το ίδιο. Ή με τα ζαρβαβατικά του.

Καλο Σαββατοκύριακο!

3 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλημέρα. Θέλω να κάνω μία απλή ερώτηση: Που μπορώ να βρω το μπλουλάκι που έχεις στο post σου?

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

μπλουλάκι = προφανώς μπλουζάκι...

ΝΙΣΑΦΙ είπε...

Καλησπέρα Γιάννη.
Δεν νομίζω να κυκλοφορεί. Αν όμως το παραγγείλεις σε κάποια ποσότητα βέβαια, θα μπορέσεις να τα πουλήσεις σε πολύ καλή τιμή.Ψάξε τον Καραμάνο στο Ίλιον.